Imprescindibles LliureX

“Imprescindibles LliureX” és una nova entrada de Blogs Edutictac.

Com sabreu, LliureX és la distribució GNU/Linux educativa promoguda per la Generalitat Valenciana. Ara per ara, insubstituïble, a parer meu, per les següents raons:

  • Llibertat de compartir el sistema. Cap altre sistema privatiu es pot distribuir lliurement amb un fitxer .ISO per instal·lar-lo en qualsevol PC compatible, utilitzat per tota la comunitat educativa, siga en els centres educatius o fora d’ells, tant a equips dotats per la Generalitat, com en altres equips necessaris per a la comunitat educativa, com ara a les llars, a les associacions, a entitats públiques i privades, a equips per reutilitzar, etc.
  • Actualitzacions. Poder enviar qualsevol actualització al sistema, mantenint el control de quines actualitzacions entren i quines no, així com el moment en el qual entren les actualitzacions, la mida dels paquets que seran necessari descarregar, etc. Els altres sistemes actualitzen el que volen i quan volen els seus propietaris.
  • Inici per xarxa (amb les eines incloses anomenades Opensysclone i el menú PXE). Per a mi, el gran avantatge del model Servidor-client. El fet que des del servidor es puga decidir si en l’inici per xarxa es puga servir una imatge que instal·le, que clone o que servisca un client lleuger o semilleuger, evita una quantitat d’hores de manteniment dels tècnics (tant si són del centre com del SAI com d’empreses de tercers) amb l’estalvi corresponent podent dedicar els recursos a altres coses.
  • Instal·lar aplicacions en remot. L’eina anomenada Remote installer igualment important representa molt estalvi en hores de manteniment i dedicació.
  • Gestió remota de clients. Imprescindible pels mateixos motius que l’anterior.
  • Gamma d’aplicacions. LliureX inclou la gamma més gran d’aplicacions necessàries incloses (o bé molt fàcilment afegibles amb els instal·ladors d’un clic). Cap altre sistema privatiu presenta una gamma tan àmplia d’aplicacions que es puga incloure en l’ISO, amb la consegüent diversitat de casuístiques que abasta una única distribució.
  • Gestió de perfils i de grans arxius en la xarxa local. A diferència d’altres funcionaris, els docents no disposen, per a cada un d’ells, d’un lloc de treball normalitzat on tenir els seus arxius i les seues eines digitals, a més, en l’àmbit educatiu, és freqüent la necessitat de gestionar arxius molt grans (paquets de recursos, vídeos, etc.), la gestió dels perfils i dels arxius integrada en el model de centre LliureX es fa necessària.
  • Control d’Aula. L’eina Epoptes és la que permet controlar els ordinadors de l’aula des d’un únic punt. Un tipus de programari absolutament imprescindible en l’àmbit educatiu i del qual les alternatives són molt costoses.
  • Filtratge d’Internet. Tot i disposar d’un filtratge general de la xarxa corporativa de la GVA, es fa imprescindible poder exercir un filtratge local per múltiples motius, com ara realització d’exàmens, augment de la concentració, evitar distraccions, etc. Que incloga la possibilitat de posar i llevar internet a l’alumnat i també la creació de llistes blanques (p. ex. Que només es puga accedir a un diccionari en línia). Aquesta característica també està inclosa amb LliureX Guard.

Totes aquestes raons es poden afegir a les descrites en el curs de formació “LliureX per a la tasca docent” sota la pregunta “perquè Lliurex?” les quals les podeu trobar en l’apartat 6 del tema 1 i afegides també a les característiques descrites en l’apartat 2.

Deixa un comentari

18 + 14 =

"edutictac.es