Marcar un vídeo amb els drets d’autoria

Elaboreu vídeos educatius per al vostre alumnat i no us preocupeu de fer cap indicació sobre els drets d’autoria? En la meua opinió, no és la millor idea. És del tot convenient posar un nom, signatura o signe que identifique la persona autora així com una indicació de quins drets ens volem recervar o cedir. Perquè? Podeu llegir l’article sobre conceptes bàsics de propietat intel·lectual i llicències Creative Commons que vam publicar en Butlletí CvTIC per conéixer la resposta.

Doncs bé, a continuació us expliquem algunes formes de marcar un vídeo amb els drets d’autoria, ordenades de més senzilla a més tècnica o complicada.

  • De viva veu. Podeu dir el vostre nom al principi del vídeo amb una frase de l’estil «sóc [el vostre nom] i he fet aquest videotutorial per mostrar…» o també al final, on sembla que dóna més peu a dir quins drets ens reservem o cedim, alguna cosa com al següent exemple: «aquest és un vídeo de [el vostre nom] i està subjecte a la llicència de Reconeixement-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons. Per més informació sobre la llicència, visiteu creativecommons.org»
  • Incloent la informació a les metadades del fitxer de vídeo. Les aplicacions d’edició de vídeo permeten incloure informació sobre els drets d’autoria en forma de metadades. Per exemple, si voleu incloure el vostre nom i una llicència Creative Commons en un vídeo en format .mp4, podeu usar el programa VLC Media Player, obrir el vídeo i anar al menú»Eines»InformacióMultimèdia, introduir les dades d’autoria i fer clic en «guarda les metadades».
  • Publicant el vídeo a una d’aquestes plataformes per compartir vídeos (Vimeo, YouTube, Internet Archive o Wikimedia Commons) les quals permeten, si es vol, fer ús de llicències Creative Commons. Aquestes plataformes s’encarreguen de què la informació sobre drets d’autoria siga llegible per màquines (com ara els cercadors que indexen resultats). També podeu afegir informació sobre l’autor i la llicència a qualsevol camp “about” d’aquests llocs. Un cop hàgeu penjat els vídeos, podeu compartir-lo mitjançant la funció “incrustar” de la plataforma o directament amb l’enllaç que us proporcionarà la plataforma.
  • Retolant el vídeo. Com a les pel·lícules, si useu un programa d’edició de vídeo, podeu afegir un clip de retolació de 2 o 3 segons amb els crèdits, per exemple el vostre nom i la © de Copyright o les indicacions sobre una de les llicències Creative Commons explicades en la nostra fitxa sobre drets d’autoria.

Podeu trobar més informació sobre com marcar vídeos i altres tipus de formats en aquest article (en anglés) de la Wiki de Creative Commons. Espere que siga de la vostra utilitat i us anime a fer vídeos per compartir amb els vostres alumnat i, perquè no, amb la resta del món.

Adreces d’interés:

Deixa un comentari

2 × 2 =

"edutictac.es