Lliurex Client dual 16/19 64 bits en l’aula d’informàtica

Aquesta nova entrada al blog tractarà sobre un resum de la instal·lació esta vesprada al centre dels equips d’aula dualitzats amb versions de Lliurex Client 64 bits 16 i 19.

S’enceta l’era Lliurex 19 a Bocairent…

El meu propòsit (potser una mica boig com diria @datunie), era mantindre la compatibilitat arrere, a la manera que ho havia fet en el passat la TV pública, mantenint la compatibilitat del color cap al blanc i negre. Ho aconseguiria?

L’escenari és el següent: model d’aula; un servidor esclau Lliurex 16 64 bits actualitzat a la darrera versió i uns 36 equips clients de la mateixa espècie. Disposem de model de centre basat en la versió 16, tot s’ha de dir. L’objectiu era aconseguir tindre a l’aula tots eixos equips dualitzats, de manera que el canvi no fora tan dràstic. Els usuaris podrien seguir utilitzant la versió 16 mentre que una part del meu alumnat podria començar a trastejar amb la nova versió del S.O. que ja sembla que va agafant forma (que no em llija @dmontalva 🙏).

Preparació

El dia d’abans havia preparat el camí. Vaig agafar un dels equips de l’aula que, com que amb la COVID-19 no s’utilitzen tots, estava disponible. Li vaig fer lloc al disc. La partició de Lliurex 16 es quedava en 100 GB. Per al Lliurex 19 li creava una altra del mateix tamany al costaet, i en la resta d’espai lliure deixava la swap. I res, allà que anava jo a instal·lar la nova versió de S.O. valencià.

El resultat va ser exitós. Tenia un flamant equip dual amb les dues versions. El Lliurex 19 s’havia fet l’amo del GRUB i s’havia posat en primer lloc. En cinqué lloc apareixia l’entrada de menú d’arranc del 16. Doncs bé, simplement havia de configurar el GRUB_DEFAULT = 5 en l’arxiu /etc/default/grub i, amb un simple sudo update-grub2 ja tenia al 16 com a entrada per defecte.

Clonació massiva

Me les prometia molt felices al dia següent. Vaig anar una hora abans de les classes lectives a l’aula, amb la idea de fer el clonatge massiu a tota la resta d’equips de l’aula. El primer pas no va suposar cap problema, crear la imatge base, la qual copiaria a la resta de dispositius.

El següent pas era utilitzar l’OpenSysClone per fer una multi clonació. Però clar, jo estava acostumat a anar d’un en un i vaig triar la clonació individual. Els problemes havien sorgit ja de dues formes:

  • Una: La clonació individual amb OpenSysClone realitza una primera etapa de comprovació: check image, on es realitza l’operació de manera simulada, i després es fa la còpia real. Això retarda moltíssim tot el procés. A més, les multi còpies no van sincronitzades.
  • Dues: Quan va acabar la primera còpia sencera, vaig comprovar que el GRUB del 16 seguia ahí, de manera extranya i no podia arrancar el 19.

La solució al primer problema no estava molt lluny. Després de llançar la pregunta al grup de Lliurex al Telegram, de seguida un bon amic em va contestar: “utilitza l’opció multicast d’OpenSysClone”. Solucionat. Ara ja es clonaven tots al mateix temps i sense etapa de check. Ràpid. Gràcies Lloret 😉.

La solució al segon problema tampoc estava lluny. Pel que sembla, l’OpenSysClone respecta el GRUB existent a la màquina destí i NO l’actualitza amb el de la imatge. Faig una comprovació d’aquest comportament amb el Clonezilla original, clone un altre equip i veig que aquest modifica el GRUB i el canvia pel que prové de la imatge. Després d’investigar un poc, em vaig adonar que als equips copiats amb OpenSysClone només calia actualitzar el GRUB que hi havia ja instal·lat des del Lliurex 16 amb el comandament

update-grub2

I ja podria accedir a ambdòs sistemes. L’entrada que es crea per a esta versió comença per “KDE Neon…”, això caldrà explicar-ho a l’alumnat.

Resultat

Com a resultat de tota la vesprada, finalment aconseguisc tindre l’aula com m’havia plantejat en un principi, no sense entrebancs pel camí però, qui no se’ls troba en el mon informàtic?

També comprove què, quan arranque amb la 19, puc substituir el GRUB del 16 pel seu, amb el mateix comandament anterior. Per tant, puc canviar-ho en qualsevol moment, potser siga adequat quan decidisca deixar el 19 com a sistema operatiu per “defecte”.

Coses que queden pendents:

  • Localitzar el fitxer on es configuren els textos que apareixen al GRUB, per posar alguna cosa més “amigable” a l’alumnat
  • Canviar el GRUB i posar el del 19, més avant, potser a la segona avaluació
  • Crear una imatge dual amb particions de 50 GB que encaixe en la resta d’equips del centre, equipats amb discos SSD de 120 GB

P.D: Si lliges aquesta entrada i t’interessa fer servir la imatge dual que he preparat a les teues aules, busca’m al grup d’Edutictac al Telegram.

Leave a Comment

twenty − seventeen =

"edutictac.es